Hétfő: 10:00 - 12:00, 14:00 - 17:30

Kedd-Szerda-Péntek: 09:00 - 12:00, 14:00 - 17:30

Csütörtök: 9:00 - 12:00

Szombat: 9:00 - 12:00

A kutyák ivartalanításának előnyeiről (ismertető)

szuka kutyák évente általában kétszer kb. 3 hétig tüzelnek, mely számos kellemetlenséggel jár, mind a gazda mind az állat részére. Az ivartalanítás azonban nem csak erre a problémára kínál megoldást. Mindamellett, hogy megelőzi a nem kívánt kölykök világra jöttét, számos egészségügyi probléma is megelőzhető a ma már rutinműtétnek számító beavatkozással.

Az ivartalanítás előnyei:

 • csökken az akár halálos kimenetelű emlő- és méhdaganatok kialakulásának esélye
 • az állat nem szenved többé a gyakori álvemhesség tüneteitől sem
 • az ivartalanított egyedek jóval hosszabb életűek lehetnek, hiszen nem lesz petefészek- vagy méhdaganata, nem lesz gennyes méhgyulladása

A beavatkozás nem gyakorol negatív hatást az állat lelkére és az elhízás is megelőzhető a helyes táplálás betartásával.

Az, hogy az ivartalanítással meg kell várni az első tüzelést vagy, hogy legalább egyszer kölyköket kell, hogy világra hozzon kedvencünk, csupán TÉVHIT.

kan kutyák esetében is számos előnye van az ivartalanításnak. Bár kan kutyánk látogatása a szomszédos tüzelő szukánál nekünk kevésbé okoz kellemetlenséget, azért érdemes fontolóra venni az ivartalanítás kérdését.

Amit érdemes szem előtt tartani:

 • A kan kutyák párzási időszakban, minden alkalmat kihasználnak a szökésre és abban csupán bízhatunk, hogy kedvencünk egy-egy kószálás alkalmával épségben vagy egyáltalán hazatér.
 • Ha bezárva tartjuk őket akkor ugatásuk, vonyításuk, területjelölő szagjeleik, agresszív néha romboló magatartásuk sok kellemetlenséget, gondot okoz.
 • Az ivartalanított kutyák kevésbé hajlamosak az elkószálásra, és az agresszív viselkedésre.

Megelőzhető a heredaganat, a prosztata jó indulatú megnagyobbodása, a prosztatadaganat és a hormonfüggő fenéknyílás melletti (perionális) daganat kialakulása is.

A macskák ivartalanításának előnyeiről (ismertető)

 • Megszűnik a nőstény macskák ivarzásakor hallható szinte elviselhetetlen hangos nyávogás, berregés, kerregés, hempergőzés.
 • Egy nőstény macska 21 naponta addig ivarzik az ivarzási szezonban, amíg nem történik sikeres párosodás (tél végétől őszig).
 • A nőstény macskák már szoptatás alatt újra párzani és vemhesülni képesek
 • A nem ivartalanított kandúr cicák megjelölnek mindent (ide oda spriccelnek) jellegzetes szagú vizeletükkel
 • Az ivartalanítással megakadályozza a nem kívánt szaporulat világra jöttét, valamint a rossz sorsú utcai macskák szaporodását is
 • Az ivartalanított állatok otthon, csak a ház körül mozognak, nem kóborolnak el. Nem üti el őket az autó, nem verekednek, kevesebb idegen állattal érintkeznek, így ritkábban betegednek meg.

Teendők az állat altatásával kapcsolatban (ismertető)

Az altatás

Minden altatásban elvégzett beavatkozás, műtét, még egy teljesen egészséges állatnál is veszélyekkel járhat. Ezen esetleges műtéti baleseteknek ugyan nagyon kicsi az esélyük, de bárkivel, bármikor előfordulhatnak. Háziállataink altatása sokszor szükséghelyzet, hiszen nem tudjuk megmagyarázni kedvencünknek, hogy maradjon egy   kicsit nyugodtan egy beavatkozás vagy akár a gyógyulás érdekében.

Ha tudomása van az altatandó állat bármilyen korábbi betegségéről, kérjük azt mindenképpen közölje állatorvosával, hogy a narkózis kockázatait minimálisra csökkenthesse.

Az altatással járó veszélyek többfélék lehetnek és egy teljesen egészséges állatot is éppúgy érinthetnek. Közölük a legfontosabbak: máj-vese-idegrendszeri károsodás, sokk, hányás, félrenyelés.

Minden állat általános vizsgálata altatás vagy nyugtatás előtt elengedhetetlen. Ugyanakkor idős vagy rossz általános állapotú állatnál, ha van rá mód (nem sürgősségi beavatkozás esetén) mindenképpen indokolt egy műtét előtti átfogó vér és vizelet vizsgálat, hogy az esetleges szervi, idült betegségekre fény derüljön.

Az altatószerek egy része hánytat. Ha az állat érdemleges gyomortartalommal rendelkezik, azt a tudatvesztés kezdeti szakaszában kihányhatja és félrenyelés útján a tüdőbe kerülhet. Fontos, hogy a tervezett műtét előtt a páciens 16-18 órát koplaljon. Kölykök esetében 12 órás koplaltatás elegendő.

Természetesen minden olyan esetben tájékoztatni fogjuk Önt, ha egy műtét meghaladja az átlagos mértéket és elmondjuk miben rejlik ez a kockázat.

Az ébredés

Az altatást követően a tudat hosszabb, rövidebb idő után tér vissza (10 perc-több óra). Ébredezés közben az állatok instabilak, ijedősek, nem ismerik fel gazdájukat. Előfordulhat: remegés, görcsölés, nyüszítés, ugatás, sírás, hányás. Ezen tünetek egyikétől sem kell megijedni, mert ez egy természetes reakció, ami a gyógyszer szervezetből való kiürülésekor alakul ki (elvonási tünetek).

Az állatot otthonában a beavatkozást követően lehetőség szerint az évszaknak megfelelő meleg, illetve hűvös helyen kell elhelyezni, úgy, hogy ne tudjon se magában se másban kárt tenni. (Pl.: földön hátat megtámasztva, törékeny tárgyaktól távol)

Fontos, hogy kedvencünk csak akkor kaphat enni, ha teljesen magához tért (a félrenyelés veszélyét elkerülve). Ugyanakkor folyadékkal (főleg víz) már korábban is megkínálhatjuk.

Ne feledjük altatott állatot háton ne, csak hasán fordítsuk át a gyomorcsavarodás veszélye miatt!!!

Ajánlott oltási program kutyák részére

 • 6 hetes kor: Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás
 • 8 hetes kor: Kombinált oltás (parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis, parainfluenza)
 • 10 hetes kor: Kombinált oltás ismétlése
 • 12 hetes kor: Veszettség elleni oltás – KÖTELEZŐ
 • 9 hónapos kor: Veszettség elleni oltás ismétlése – KÖTELEZŐ
 • 1 éves kor: Kombinált oltás ismétlése
 • Ezt követően évente egy veszettség elleni oltás- KÖTELEZŐ – és egy kombinált  emlékeztető oltás.

Fontos tudni, hogy bár a fertőző betegségek elleni oltások nem kötelezőek (a veszettség kivételével), a nem megfelelően oltott kutyák bármikor elkaphatják bármelyik súlyosan fertőző betegséget, melynek gyógykezelése rendkívül költséges és kétes kimenetelű. Mindamellett tisztában kell lenni azzal, is, hogy a „nem megfelelően oltott kutyák” fogalma alatt nem csak a fertőző betegségek ellen nem oltott állatokat takarják, hanem az oltási program alapvető feltételeinek nem megfelelő betartását is, ezáltal helytelenül vagy hiányosan vakcinázott állatokat is.

FÉREGTELENÍTÉS: Évente legalább egyszer kötelező!

Kölyökkutyák féregtelenítése életkoruk 2. hetében kezdődjön, összesen 4-5 alkalommal két hetes időközönként széles spektrumú féregtelenítő szerrel. Valamint az oltási program szerint minden védőoltásnál.

Kutyánkat ajánlott negyedévente féregteleníteni, de férgesség esetén többszöri alkalom szükséges, függően a féreghajtó szer hatásspektrumától.

További kérhető oltások:

Lyme-kor elleni védőoltás: Veszélyeztetett területen élő kutyák számára ajánlott (3 hónapos kortól) – két védőoltás 2 hetes különbséggel, majd évente egy védőoltás.

Gombás fertőzöttség (microsporum canis) elleni védőoltás: Optimális estben tenyészeteknél, veszélyeztetett fajtáknál ajánlott (3 hónapos kortól) – kétszeri védőoltás két hetes időközzel.

A vadászgörények egészségvédelméről (ismertető)

 • 8 hetes kor: ajánlott a fertőző betegségek elleni kombinált oltás. A külső élősködők ellenőrzése (bolhásság, atkásság stb.)
 • 10-11 hetes kor: kombinált oltás ismétlése
 • 12-13 hetes kor: veszettség elleni védőoltás
 • 1 éves kor: kombinált és veszettség elleni védőoltás, melyet évente ajánlott ismételni
 • Nőstény vadászgörények: az ivarzás 6-8 hónapos korban indul, a nem tenyészállatoknál javasolt az ivartalanítás, az ivarzás elnyomása. (A folyamatos ivarzás, mely gyakran előfordul, ösztrogén túltermeléssel jár, mely következménye a csontvelő súlyos károsodása.)
 • Hím vadászgörények: Az ivarérést követő ivari szag nagyon kellemetlen, ezért lakásban tartásuk nem ajánlott. Az ivartalanítás e szagot teljes mértékben orvosolja.

A nyulak egészségvédelméről (ismertető)

 • Tavasszal a szúnyogszezon beállta előtt myxomatozis elleni védőoltás kétszer két hetes időközzel ajánlott a nyulak részére. ( gyógyíthatatlan, szúnyogok által terjesztett vírusos betegség)
 • Ne feledkezzünk meg a takarmány rosttartalmáról, melynek 15%-át fűvel vagy lucernaszénával biztosíthatunk.

Kedvenceink egészségvédelme (ismertető)

Az állatok egészségének megőrzése összetett feladat. A gondos kiválasztás, a megfelelő élettér biztosítása, a helyes táplálás és céltudatos nevelés mellett állatorvosi beavatkozásokra is szükség van.

Ezek közül a legfontosabbak a védőoltások, az alapimmunizálás szakszerű elvégzése. Sok olyan fertőző betegség van, amelyek ma is a megbetegedett állatok elpusztulásával végződhetnek. Szerencsére a legtöbb ilyen betegség ellen létezik védőoltás mellyel a kor megelőzhető. A kölykök oltási sorozatát már 6 hetes korban tanácsos elkezdeni. Az első veszettség elleni védőoltást minden 3 hónaposnál idősebb kutyának harminc napon belül kötelező beadatni. A védőoltásokat ismételni szükséges, mely ugyanúgy fontos az idős állatok esetében is.

A betegségek megelőzésének másik fontos eleme a paraziták elleni rendszeres kezelések elvégzése. A féreghajtásokat már kölyökkorban (2 hetesen) el kell kezdeni és két hónapos korig két hetente, utána havonta és csak fél éves korban térhetünk át az évente három négy alkalommal történő féregtelenítésre. A bolhák, a kullancsok és más külső élősködők a vérszívás mellett fertőző betegségeket terjesztenek, valamint allergiás bőrgyulladást okozhatnak. Ellenük is rendszeres megelőző kezelést tanácsos alkalmazni.

A gyakori ellenérzések ellenére az ivartalanítás fontos eszköze a betegségek megelőzésének. Az ivartalanított állatok közérzete nem romlik, teljes és bizonyítottan egészségesebb, hosszabb életet élnek, mint a nem ivartalanított társaik. Csökken a kóborlási vágy és elmaradnak a ma már napjainkban egyre gyakoribb ivari megbetegedések (emlődaganat, méhgyulladás, prosztatagyulladás, álvemhesség stb.) Állatvédelmi szempontból is tanácsos a beavatkozás elvégzése, megelőzve ezzel a gyakran tragikus sorsú, nem kívánt szaporulatot. Az ivartalanítás 8-10 hónapos korban a legideálisabb.

Ugyancsak sok betegséget előzhetünk meg megfelelő, állatoknak gyártott vitaminkészítmények alkalmazásával. Ezek javítják a szervezet ellenálló képességét, elősegítik a kiegyensúlyozott fejlődést. Különösen a „házi koszton” nevelt kölykök és szoptatós állatoknak javasolt ezeket adagolni. Ha az állatok jó minőségű gyári kutyatápot kapnak, semmilyen egyéb takarmánykiegészítő nem szükséges. Különöse fontos, hogy nagy testű, növésben lévő kölyköknek ne adjunk plusz csonterősítőt, mert éppen ellentétes, káros hatást érhetünk el vele (az ízületi porc nem tudja követni a gyors ütemű csontnövekedést, és beroppan).

Nem utolsó sorban említendő a szűrővizsgálat fontossága. Egyes betegségek diagnosztizálásához elengedhetetlen egy átfogó laboratóriumi vizsgálat, ugyanakkor ajánlott ettől eltérő esetekben is. Például az idős állatok számára kiemelten javallott évente egy szűrővizsgálat.